Zullen VR en hometrainers goed samen kunnen werken?

Fietsen in de Franse Alpen of langs de Duitse Moezel vanuit je fitnessruimte. Door VR te combineren met een hometrainer kun je overal ter wereld fietsen. Het gebruik van VR-brillen bij spellen wordt steeds populairder, maar het wordt niet alleen gebruikt om te gamen. Deze techniek helpt ook bij het opleiden van bijvoorbeeld chirurgen en piloten. We praten in dit artikel over wat VR precies inhoudt en wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik met fitnessapparatuur.

Unsplash

De ontwikkeling van Virtual Reality (VR)

In 1935 werd VR zoals we die nu kennen voor het eerst genoemd in het sciencefictionverhaal van Stanley Weinbaum. In dit verhaal droeg de hoofdpersoon een bril waarmee hij naar een fictieve wereld kon reizen.

Jaren later, in 1965, werd de eerste VR-machine gebruikt. Een groot apparaat dat leek op een fotohokje. Vier mensen konden er tegelijk in plaatsnemen. Het maakte gebruik van een kleuren 3D-film, geluid, vibraties, geuren en fysieke effecten zoals wind. Niet te vergelijken met wat we nu onder VR verstaan.

Daarna werden er steeds meer VR-apparaten ontwikkeld, zoals maskers en helmen. Deze apparaten werden veel voor militaire doeleinden gebruikt. Ook werden de systemen ingezet bij het opleiden van piloten, zodat ze konden oefenen in een VR-cockpit. Wat we beter kennen als een vluchtsimulator.

Er worden meer aanvragen verwacht. Wellicht wordt het in de toekomst mogelijk om een sportwedstrijd in VR te bekijken. Fans zullen zich een deel van de menigte kunnen voelen. Ze kijken naar links en rechts en zien iedereen brullen in hun favoriete team. Met de groeiende belangstelling voor statistieken in de sport, of het nu gaat om online wedden of om diepere gesprekken te voeren, zou het geen verrassing zijn om ook data-overlays te zien.

Handschoenen en brillen werden rond 1980 ontworpen en de techniek verfijnde zich steeds verder, tot waar we nu zijn. VR wordt gebruikt voor een betere speelervaring tijdens het gamen, in de medische wereld, om mensen nieuwe technieken aan te leren en om reizen beschikbaar te maken voor iedereen.

VR en fitnessapparaten

Binnen sporten kan saai worden. Je staart steeds naar dezelfde muur en je Spotify-afspeellijst heb je na een paar keer ook wel gehoord. VR kan hier verandering in brengen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een VR-headset en een smart hometrainer een artificiële wereld te maken.

Een voorbeeld daarvan is VirZoom, een hometrainer waarbij de sensoren ingebouwd zijn in de pedalen. Daarmee kunnen de pedalen reageren op de VR-omgeving, door bijvoorbeeld zwaarder te worden als je bergop gaat, of lichter bij bergaf. In combinatie met een VR-bril kun je fietsen waar je maar wil.

Andere mogelijkheden om je hometrainer in een VR-station om te toveren zijn met HOLOFIT, Peloton of Zwift. Dit zijn apps die je kunt gebruiken in combinatie met een VR-headset en een hometrainer. Om de gegevens van je fiets naar het VR-apparaat te krijgen, heb je een Bluetooth verbinding of een cadanssensor nodig.

Door VR te gebruiken bij fitnessactiviteiten wordt bewegen en sporten een stuk aantrekkelijker. In de zomer is het fijn om buiten te sporten, maar tijdens de donkere wintermaanden ben je blij om binnen op een hometrainer te kunnen fietsen. Door het te zien als een spel ben je misschien sneller gemotiveerd om toch te gaan sporten.

Het spel Just Dance is een andere vorm van sporten die met VR leuker gemaakt kan worden. Bij bekende liedjes moet er een bepaalde volgorde van danspassen uitgevoerd worden, waarbij een hoge precisie en goede timing voor punten zorgt. Dit is een echte work-out en aan het einde van een potje Just Dance sta je net zo te zweten als na een rondje hardlopen.
Wat kunnen we concluderen?

De combinatie tussen VR en hometrainers bestaat dus al. Door gebruik te maken van verschillende apparaten kun je in een virtuele wereld fietsen en wordt dit met behulp van sensoren doorgegeven aan je fiets. Als je harder trapt, gaat de fiets in de VR-wereld ook harder. Andersom werkt het ook, als je in de VR-wereld bergop moet, wordt het zwaarder om te trappen. De techniek van VR wordt steeds verder ontwikkeld en uiteindelijk toegankelijk voor iedereen.

Scroll naar boven