Zo doe je volgens de wetenschap het perfecte dutje

Stel de juiste voorwaarden in

Sommigen van ons kunnen altijd en overal slapen. Als je niet een van deze gelukkigen bent, moet je dingen een beetje regelen. Stel een comfortabele kamertemperatuur in en isoleer uzelf zoveel mogelijk van lawaai. Maak de kamer zoveel mogelijk donkerder. U kunt proberen oordoppen, een nekkussen en een slaapmasker te gebruiken om te zien of ze helpen.

Een onderschatte tip: gebruik je bed alleen om te slapen. Dat betekent niet lezen, berichten verzenden of lange gesprekken voeren. Slaap in bed. Als je iets anders moet doen, ga dan uit bed. Hetzelfde geldt voor dutje.

Blijf in een ‘ritme’.

Dat is het circadiane ritme. Het circadiane ritme is een biologisch geprogrammeerd 24-uurs systeem dat onder andere onze kwantiteit en kwaliteit van de slaap bepaalt. Onderzoek toont aan dat dutjes tussen de uren van 13.00 en 15.00 uur het meest gunstig zijn voor een goede nachtrust.

Op willekeurige momenten dutten kan ons circadiane ritme afwerpen en rust verstoren. Bovendien is dit gedrag contraproductief voor een goede gezondheid en productiviteit.

Weet wat REM en SWS zijn (zoek dan uit welke je wilt)

Afhankelijk van wanneer je een dutje doet, kun je een snellere oogbeweging (REM) of slow-wave sleep (SWS) ervaren. Beide hebben bepaalde voordelen en nadelen.

‘REM dutjes’ komen vaak voor wanneer je eerder op de dag een dutje doet, zeg de late ochtend of vroege middag. Dit tijdsbestek past bij ons circadiane schema, maar verjongt misschien niet mensen die diepere slaap nodig hebben. REM-dutjes zijn ook bevorderlijk voor creativiteit, helderheid en dromen. SWS-dutjes verjongen het lichaam echter meer. SWS dutjes zijn te ervaren in de late namiddag, waardoor ze buiten de ideale dutjesuren komen.

Ga verder naar de laatste pagina.

Scroll naar boven