Zoals Brashear zegt: “Als je een helikopterreiniger trekt en al je vaat afspoelt […], komt er niets los in de voorwas.”
Waarom is dat belangrijk? Tenslotte betekent minder voedsel dat op je gerechten achterblijft, dat ze gemakkelijker schoon te maken zijn, toch?
Niet altijd. Stel dat je een machine vol met gespoelde borden hebt maar ook een ovenschotel met een kaaskorst. Omdat er bijna geen los voedsel was, is de sensor van de vaatwasser mogelijk niet voorbereid om dat gedroogde voedsel schoon te maken.
Als je ooit je vaatwasser opende om rijen schone borden en een knapperig dienblad te vinden, was dit de reden.
Ik weet dat het achterlaten van vuile borden in de machine stressvol kan zijn – vooral als je opgroeit om ze elke avond schoon te maken, zoals ik deed – maar de machine kan het aan.
Consumentenbonden hebben deze apparaten aan stresstests onderworpen en zeggen dat de meeste machines van de afgelopen vijf jaar, of dure oudere modellen, de grote kruimels veilig aankunnen.
Vergeet niet om het filter regelmatig schoon te maken en alle grote stukken voedsel eraf te schrapen.
Je bespaart niet alleen tijd op deze manier, maar ook geld en water: zonder de vaat vooraf te spoelen, bespaar je ongeveer 20 liter per lading.
Vaatwasmachine schoonmaken
Het is handig om je vaatwasser al het zware werk te laten doen. Maar je moet er een back-up van maken door hem grondig schoon te maken.
Samen met de kruimels en het voedsel dat ze afwassen, raken deze machines verstopt door zeepresten. Als je de machine niet elke maand schoonmaakt, kan deze een broedplaats voor bacteriën worden.
Begin met het met de hand schoonmaken van de afvoer onder het afdruiprek. Door bakingsoda over de bodem te strooien en het af te spoelen, worden voedselvlekken en bacteriën verwijderd.
Ga naar de volgende pagina om te zien hoe je je vaatwasser perfect schoon kunt maken met hele simpele huismiddeltjes.