Je hebt waarschijnlijk al vaak gehoord dat mannen zich, zelfs op latere leeftijd, nog steeds als kinderen gedragen. Of dat het altijd de vrouw is die “de broek aan heeft” in huis.
Onlangs schreven we over onderzoek waaruit bleek dat mannen volstrekt hopeloos zijn. Maar nu blijkt dat er meer onderzoek is gedaan naar dit onderwerp – en dit is wat er is ontdekt:
In een studie van de Universiteit van Oxford, observeerden onderzoekers de verschillen in rijpheid en ontwikkeling tussen mannen en vrouwen.
Zij wilden de resultaten vergelijken om de verschillen in gedrag op lange termijn te begrijpen.
Hun conclusie toonde aan dat de rijpheid van de hersenen wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van functionele en structurele netwerken die zich tot ver in de volwassenheid blijven uitstrekken.
Mannen en lange-termijn ontwikkeling
De studie had tot doel te ontdekken welke functies tijdens het rijpingsproces veranderen en welke constant blijven. De hersenen van 121 deelnemers tussen 4 en 40 jaar werden onderzocht met 3D-beeldvorming van de hersenen of DTI.
De onderzoekers volgden ook de veranderingen in de verschillende functies, rekening houdend met het geslacht en de leeftijd van de deelnemers.
De resultaten toonden aan dat, hoewel de hersenen van zowel vrouwen als mannen uiteindelijk hetzelfde vermogen ontwikkelen om in het dagelijks leven te functioneren, mannen vaak een onvermijdelijke vertraging vertonen in de langetermijnontwikkeling van functionele netwerken in vergelijking met vrouwen.
Dit kan tot op 40-jarige leeftijd voortduren.
Vrouwen vertonen echter een vroegere verslechtering van deze functionele netwerken. Dit is waarschijnlijk de reden waarom sommigen zeggen dat mannen veel later volwassen zijn dan vrouwen.
Eduardo Calixto, een professor van de Mexicaanse universiteit UNAM, legde in een artikel uit dat hoewel mannen over het algemeen grotere hersenen hebben, vrouwen vaak efficiënter zijn.
De vrouwelijke hersenen hebben een beter geheugen, betere verbindingen en werken sneller. Volgens de onderzoeker is dit te wijten aan hormonale verschillen tussen de geslachten.
Dat mannen er veel langer over doen om volwassen te worden is oud nieuws, maar het is toch fijn om een wetenschappelijke verklaring te hebben!
Druk nu op die deelknop hieronder zodat je mannelijke vrienden deze belangrijke informatie ook kunnen lezen!