Nieuw onderzoek: door sushi te eten leef je langer

Nou, rol wat sushi voor me op, snijd die sashimi in plakjes en schenk me een slok sake in want een nieuwe studie heeft aangetoond dat het eten van een traditioneel Japans dieet je link is naar een langer, gezonder leven.

De studie, geleid door Kayo Kurotani, een senior onderzoeker aan het National Centre for Global Health and Medicine in Tokio en gepubliceerd in de BMJ, toonde aan dat volwassenen die in Japan woonden en de aanbevolen voedingsrichtlijnen van het land volgden, 15 procent minder kans hadden om te sterven in een periode van 15 jaar, vergeleken met degenen die aten wat ze maar wilden.

De resultaten zijn binnen

De studie volgde meer dan 36.000 mannen en 42.000 vrouwen in Japan. Elke deelnemer vulde vragenlijsten in over zijn dagelijkse voedselinname en werd om de vijf en tien jaar gevolgd.

De resultaten toonden niet alleen een 15 procent lager sterfterisico aan voor degenen die de richtlijnen nauwgezet volgden maar toonden ook aan dat 22 procent minder kans had om te sterven aan hart- en vaatziekten – in het bijzonder beroertes.

“Onze bevindingen, samen met eerdere rapporten, suggereren dat een voedingspatroon met een hoge inname van groenten en fruit, en een adequate inname van vis en vlees, het risico op sterfte door hart- en vaatziekten in Oost-Aziatische populaties aanzienlijk kan verlagen,” schrijven de onderzoekers.

>h2>Wat is een typisch Japans dieet, vraag je je waarschijnlijk af?

Aangezien Japan een van de landen met de hoogste levensverwachting ter wereld is, is het geen wonder dat een traditioneel Japans dieet – met een hoge inname van vis en sojaproducten, en een lage inname van vet – wordt toegejuicht door gezondheidsdeskundigen.

Volgens de Japanse voedingswijzer moet je een dieet volgen dat bestaat uit vijf soorten gerechten:

-Granen
-Groenten
-Vis
-Melk
-Fruit

De Japanse versie van de voedselpiramide – een tol – is omgekeerd, met granen op de bovenste plaats.

Scroll naar boven