Moslims van over de hele wereld blijven Eid al-Adha vieren terwijl ze vee slachten te midden van de teruggeschroefde festiviteiten vanwege de coronaviruspandemie.
Vandaag is het de tweede dag van het vierdaagse Offerfeest, dat samenvalt met de laatste dagen van de Hajj in Saoedi-Arabië.
Eid al-Adha herdenkt het geloof van de moslims dat de profeet Abraham bereid was om zijn zoon te offeren als een daad van gehoorzaamheid aan God, voordat God zijn zoon verving door een ram die in plaats daarvan geofferd moest worden.
Veel moslims die het zich kunnen veroorloven om vee te offeren als onderdeel van de viering, maar ook kamelen, geiten, schapen of rammen.
Het vlees wordt aan de armen uitgedeeld om de bereidheid van profeet Abraham te herdenken die zijn zoon opofferde – maar door de economische crisis kunnen velen zich geen vee veroorloven.
De regel van het offer is onder andere dat het dier pas na het Eid-gebed mag worden geslacht en dat moet een volwassene zijn op het moment dat het wordt geslacht.
Ook moet er voor het tijdstip van de slacht water aan het dier worden geofferd en elk dier dat wordt geofferd moet volledig gezond zijn zonder enige lichamelijke gebreken.
Het coronavirus heeft een schaduw over deze Eid geworpen waarbij de vrees voor een nieuwe besmettingspiek de autoriteiten ertoe aanzet om de mensen te waarschuwen dat ze zich zo min mogelijk moeten verplaatsen, dat ze veemarkten moeten vermijden en dat ze zich moeten onthouden van openbare bijeenkomsten om getuige te zijn van het slachten van geofferde dieren.
Eid al-Fitr, wat in mei staat, werd gevolgd door een piek in Covid-19 infecties met nieuwe dagelijkse gevallen.
Moskeeën hebben strenge hygiënevoorschriften opgelegd om te voorkomen dat het virus zich bij Eid-gebeden verspreidt, terwijl families in veel landen niet in staat zijn om zich te verzamelen zoals ze normaal gesproken zouden doen.
Kosovo en de Verenigde Arabische Emiraten hebben ook moskeeën gesloten om de verspreiding van het virus te beperken.
In Libanon baden moslimgelovigen in moskeeën onder strenge beveiliging, ondanks een gedeeltelijke afsluiting die donderdag wordt opgelegd en die zal voortduren tot 10 augustus.
De pandemie heeft miljoenen mensen over de hele wereld dichter bij de rand van de armoede gebracht, waardoor het voor velen moeilijker is om de religieuze traditie van het kopen van vee te vervullen.
In Somalië is de prijs van vlees licht gestegen. Abdishakur Dahir, een ambtenaar in Mogadishu, zei dat hij zich voor het eerst geen geit voor Eid zal kunnen veroorloven vanwege de impact van het virus op het werk.
Ik kon nauwelijks voedsel voor mijn familie kopen,’ zei Dahir. We leven nog maar net. Het leven wordt met de dag moeilijker.