Het is de bedoeling om ook andere plastic materialen eens goed te gaan onderzoeken. Zo worden de noten voor het Sundae ijsje in een plastic zakje geleverd. ,Ons doel is evenveel kilo’s afval in te zamelen als we uitgeven’’, zegt Dito. 85 procent van alle verpakkingen die gasten mee naar huis nemen is nu gemaakt van hernieuwbare of gerecyclede materialen.
Dito geeft toe dat het minder lekker drinken is met een papieren rietje dan met een plastic rietje. De nieuwe versie ziet er wat dikker uit en het papier is harder, meer als karton. ,,In veel opzichten is plastic natuurlijk een fantastisch materiaal. Wij denken echter dat onze gasten dat voor lief nemen, omdat het zoveel beter is voor het milieu.’’
McDonald’s is ook op andere gebieden bezig met meer duurzaamheid. Sinds begin dit jaar rijden bijvoorbeeld alle vrachtwagens die de restaurants bevoorraden op biodiesel op basis van frituurolie uit de eigen keuken. Meer dan een miljoen liter plantaardige frituurolie per jaar wordt op de Neste raffinaderij in Rotterdam verwerkt tot biodiesel. Dit bespaart bijna 90 procent CO₂ per liter brandstof, beweert McDonald’s.
Minder rundvlees
Ook nieuwe restaurants, zoals het nieuwe restaurant in Leidschendam, zijn grotendeels met duurzame materialen gebouwd. De keuken en het restaurant worden gevoed door groene stroom, zijn voorzien van LED-verlichting en worden met een warmtepomp gasvrij verwarmd.
De Amerikaanse keten wil ook de komende jaren de rundvleesconsumptie in ons land aanzienlijk verminderen. In 2022 zal de helft van de eiwitten in Nederlandse McDonald’s-producten niet meer afkomstig zijn van rundvlees. Om dit doel te bereiken, worden kip en vegetarische producten al enige tijd actief gepromoot op het menu. Dit lijkt te werken: In de afgelopen twee jaar is de verkoop van vegetarische hamburgers en snacks zoals veganistische producten verdrievoudigd.