Hoe zorgen we er dan als ouders voor dat onze kinderen verantwoord opgroeien? Nou, het hebben van leeftijdsgebonden verantwoordelijkheden is een goed begin. Klusjes en baantjes rond het huis geven kinderen een gevoel van plicht en hun eerste stap op de ladder van verantwoordelijkheid.
Wanneer een kind zijn taak negeert of niet uitvoert, kan het weer op het juiste pad worden gezet met woorden of bijbehorende straffen. Dit hoeven geen harde lessen of vermaningen te zijn om hen ongelukkig te maken. In plaats daarvan moeten ze worden herinnerd aan het feit dat ze deel uitmaken van een team, iets dat groter is dan zijzelf, en bovenal hebben hun acties consequenties.
Taken om je kinderen toe te wijzen moeten altijd worden ingesteld met hun leeftijd in het achterhoofd. Het opruimen van hun eigen speelgoed bijvoorbeeld is er een die kinderen van jongs af aan kunnen pakken. Ook het opmaken van het bed of het schoonmaken van de kamer kan zonder stress gebeuren.
Naarmate ze ouder worden, is het buiten zetten van het afval, het wassen van de vaat, het voeren van huisdieren en het maaien van het gazon veel voorkomende taken die ouders hun kinderen vaak toevertrouwen. Zolang ze hulp hebben als ze die nodig hebben en ze weten dat ze niet gedwongen worden om te werken zodat anderen hun eigen taken kunnen overslaan, is het de perfecte manier om een gevoel van verantwoordelijkheid te geven.
Het is immers onze verantwoordelijkheid als ouders om onze kinderen op te voeden tot de volgende generatie volwassenen. Als we naar de wereld kijken, zien we onder andere problemen en vergeten we soms dat we door een goede opvoeding van onze kinderen kunnen voorkomen dat we die problemen herhalen.
Ik zal er altijd voor pleiten dat ouders hun kinderen leren dat acties gevolgen hebben. Verantwoordelijkheid en verantwoordingsplicht zijn waardevolle eigenschappen die hen de hele weg door het leven zullen helpen!
Deel dit artikel als je ook vindt dat alle kinderen moet worden geleerd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden.