Talloze mensen melden zich bij het ziekenhuis, maar ze hebben al overuren gemaakt vanwege de coronacrisis. Minstens vijfduizend mensen in het land zijn besmet met Covid-19. De foto’s laten zien dat er zich buiten het ziekenhuis een rij bloeddoordrenkte ouders en kinderen vormt.
De vrouw en dochter van de premier zouden ook gewond zijn geraakt. De autoriteiten dringen er bij de mensen op aan niet naar buiten te gaan om de reddingsdiensten niet te beletten hun werk te doen.
Nederlander
Tientallen, zo niet honderden gebouwen hebben de klap niet overleefd. Onder andere de redactie van de krant Daily Star uit het Midden-Oosten werd hard getroffen, zoals te zien is in een video. Ook het huis van een Nederlandse correspondent Ana van Es werd beschadigd, zij meldt zich op Twitter.
https://www.youtube.com/watch?v=SU4tqmw_qR4
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die in de Libanese hoofdstad Beiroet verblijven om contact op te nemen met familie of vrienden. Nederlanders in Beiroet die hulp nodig hebben, moeten contact opnemen met hun reisverzekeraar of ambassade. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet kunnen zeggen hoeveel Nederlanders zich momenteel in de Libanese hoofdstad bevinden. Ook is niet bekend of er Nederlandse slachtoffers zijn als gevolg van de explosie.
Het ministerie is bereikbaar op +31 247 247 247 247 en op Twitter op @247BZ.
Economische ellende
De catastrofe komt op een precair moment. Libanon staat op het punt om economisch in te storten of is volgens sommige deskundigen al ingestort. Jaren van wanbeheer door een corrupte politieke elite hebben het “Zwitserland van het Midden-Oosten” in het nauw gedreven.
De schade van de explosie zal vele miljoenen bedragen, maar de inwoners van de stad hebben geen geld voor reparaties. Bovendien valt de elektriciteit elke dag urenlang uit.
Photos from the explosion sent by residents of #Beirut #Lebanon pic.twitter.com/c5zy30iNzw
— Dalal Mawadدلال معوض (@dalalmawad) August 4, 2020
De spanningen tussen Hezbollah, een Libanese terreurbeweging, en Israël zijn de afgelopen week ook sterk toegenomen, wat al heeft geleid tot speculaties over een nieuwe oorlog. Er is geen bewijs dat de explosie opzettelijk was. Om eventuele angsten te onderdrukken, verklaarden bronnen rond Hezbollah onmiddellijk dat er geen sprake was van een Israëlische aanval.
Hariri
Daarnaast volgt eind deze week de uitspraak van het “Hariri-tribunaal”, het internationale gerechtshof in Leidschendam dat de moord op de Libanese ex-premier Hariri heeft behandeld. Vier leden van Hezbollah worden verdacht van deze aanslag in 2005, waarbij 21 mensen omkwamen. Ze werden bij verstek veroordeeld.
Het vonnis zou kunnen leiden tot nieuwe sektarische spanningen in het land waar al in de jaren zeventig en tachtig een bloedige burgeroorlog werd uitgevochten. De schade veroorzaakt door deze bloedige strijd is de laatste decennia verbeterd, maar de explosie heeft Beiroet weer doen lijken op een stad in oorlog.