De resultaten kwamen binnen en toonden aan dat de deelnemers minder reageerden op tactiele prikkels naarmate hun ogen meer werk moesten doen.
Met andere woorden, de deelnemers vonden dat ze tijdens de letterzoektaken nauwelijks de trilling voelden maar als ze hun ogen sloten voelden ze het veel sterker. Voor de goede orde, de wetenschappers zetten de trillingen de hele tijd op dezelfde frequentie.
We kunnen dezelfde logica toepassen op andere zeer stimulerende activiteiten, zoals fysieke intimiteit, waarbij de betrokkenen liever hun ogen sluiten om te voorkomen dat ze overweldigd en zintuiglijk wijs worden.
Tijdens intimiteit hebben mensen de neiging hun ogen te sluiten om de ervaring te verwerken zonder dat de visuele delen ervan hen afleiden. Dezelfde logica geldt dus ook voor zoenen.
“Deze resultaten zouden kunnen verklaren waarom we onze ogen sluiten als we de aandacht op een ander zintuig willen richten”, vertelde mevrouw Dalton aan The Independent.
“Het afsluiten van de visuele input laat meer mentale middelen over om ons te concentreren op andere aspecten van onze ervaring.”
De resultaten van het onderzoek suggereren dat het sluiten van onze ogen tijdens een kus de intimiteit van de ontmoeting vergroot, wat het voor ons aangenamer maakt.
Evolutie kan hierbij een rol gespeeld hebben, want minder afleiding betekent een betere focus tijdens het vrijen, wat de kans op zwangerschap kan vergroten.
Gerelateerd artikel: Er zijn 5 niveaus van liefde. Welke ben je op?
Natuurlijk, sommige mensen kiezen ervoor om te kussen met hun ogen open, hoewel het onthouden van het openen van hen kan enige moeite kosten. Hoe je ook geniet van zoenen, je weet nu tenminste de reden waarom we normaal gesproken zoenen met onze ogen dicht, en dat de natuur gewoon wil dat we een betere ervaring hebben met onze speciale iemand.