Dit is waarom mensen hun ogen dicht doen als ze zoenen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je met je ogen dicht kust? Veel mensen doen het af als een van die rare dingen die gebeuren, en stellen het niet echt ter discussie. Maar vandaag zullen we met u de wetenschap delen waarom we automatisch onze ogen sluiten als we die speciale persoon kussen.

Als je iemand kust, denk je er waarschijnlijk niet te veel aan om je ogen te sluiten; het gebeurt gewoon, toch? Je voelt allebei de vonken vliegen, dus je leunt voor de kus met je ogen open, maar ergens tussen het sluiten van de ogen en het sluiten van de lippen, sluit je je ogen. Dit gebeurt onvrijwillig, of je dat nu wilt of niet.

Het lijkt vreemd, maar er is eigenlijk een heel goede verklaring voor.

Hier is waarom je zoent met je ogen dicht.

Psychologen hebben eindelijk antwoorden gevonden op de vraag waarom we met onze ogen dicht zoenen. Kortom, de hersenen kunnen niet omgaan met meerdere prikkels tegelijk, dus om ons te concentreren op het kussen, sluiten we gewoon onze ogen terwijl we de lippen sluiten.

Royal Holloway University of London deed een studie naar visie en tactiele zintuiglijke ervaring, en vond dat onze hersenen moeite hebben om te verwerken wat er gebeurt tijdens een kus buiten de visuele stimuli om.

Met andere woorden, we kunnen onmogelijk onze ogen openhouden tijdens een kus, omdat onze hersenen geen BEIDE visuele en zintuiglijke prikkels kunnen verwerken.

Polly Dalton en Sandra Murphy, beide cognitieve psychologen, ontdekten dat “tactiel [gevoel van aanraking] bewustzijn afhangt van het niveau van de perceptuele belasting in een gelijktijdige visuele taak”.

Gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, kwam de studie daadwerkelijk tot conclusies zonder dat paren hoeven te zoenen. In plaats daarvan moesten de deelnemers visuele taken ondergaan, terwijl wetenschappers hun tastzin observeerden.

Het visuele gedeelte van de studie omvatte deelnemers die letter-zoekende taken van verschillende moeilijkheidsgraad voltooiden terwijl wetenschappers hun tactiele reactie maten door hen uit te rusten met een apparaat dat kleine trillingen op hun handen uitstraalde.

De resultaten kan je vinden op de volgende pagina.

Scroll naar boven