Boter in je koffie schijnt erg goed voor je te zijn – dit zijn de voordelen

Boter heeft zijn weg gevonden naar koffiekopjes vanwege de vermeende voordelen op het gebied van vetverbranding en mentale helderheid, ondanks dat veel koffiedrinkers dit niet-traditioneel vinden.

Misschien vraag je je af of het toevoegen van boter aan je koffie gezond is of gewoon weer een trend is die door valse beweringen wordt aangedreven.

Dit artikel geeft op feiten gebaseerde informatie over de potentiële gezondheidsvoordelen en risico’s van het toevoegen van boter aan je koffie, zodat je kunt beslissen of je het wilt proberen.

Boterkoffie vs. Bulletproof koffie

Boterkoffie is een drank die bestaat uit gebrouwen koffie, ongezouten boter, en middellange-keten triglyceriden (MCT’s), een licht verteerbaar type vet.

Het is vergelijkbaar met Bulletproof koffie, die werd ontwikkeld door een ondernemer genaamd Dave Asprey. Asprey’s Bulletproof koffie maakt gebruik van een specifiek type koffieboon, een vloeistof met veel MCT’s, en grasgevoerde, ongezouten boter.

Boterkoffie is een doe-het-zelf (DIY) versie van Bulletproof koffie waarvoor geen speciale koffiebonen of MCT-olie nodig zijn. In feite zal elke koffie met ongezouten boter en kokosolie, wat een goede bron van MCT’s is, werken.

Boterkoffie wordt vaak geconsumeerd in plaats van ontbijt door mensen die een keto-dieet volgen, dat veel vet en weinig koolhydraten bevat.

Hier is hoe je boterkoffie maakt:

– Zet ongeveer 1 kop (237-355 ml) koffie.
– Voeg 1-2 eetlepels kokosolie toe.
– Voeg 1-2 eetlepels ongezouten boter toe, of kies voor ghee, een soort geklaarde boter die minder lactose bevat, als je geen gewone boter eet.
– Mix alle ingrediënten in een blender gedurende 20-30 seconden tot het lijkt op een schuimige latte.

Boter koffie voeding

Een standaard 237-ml kopje koffie met 2 eetlepels van zowel kokosolie als ongezouten boter bevat:

Calorieën: 445
Koolhydraten: 0 gram
Totaal vet: 50 gram
Eiwit: 0 gram
Vezels: 0 gram
Natrium: 9% van de Dagelijkse Referentie Inname (ADH)
Vitamine A: 20% van de ADH
Bijna 85% van het vet in boterkoffie is verzadigd vet.

Hoewel sommige studies een verband hebben gelegd tussen verzadigd vet en een toename van risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals een hoog LDL-cholesterol, suggereert onderzoek dat verzadigd vet niet direct tot hartaandoeningen leidt.

Toch is de hoeveelheid verzadigd vet in boterkoffie buitensporig hoog voor slechts één portie.

Onderzoek toont aan dat het vervangen van een deel van de verzadigde vetten in uw dieet door meervoudig onverzadigde vetten je risico op hartaandoeningen kan verlagen. Voedingsmiddelen met veel meervoudig onverzadigde vetten zijn noten, zaden, en vette vis zoals zalm, makreel, haring, of tonijn (5Trusted Source).

Naast het hoge vetgehalte bevat boterkoffie nog andere belangrijke voedingsstoffen, namelijk vitamine A. Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die nodig is voor de gezondheid van de huid, de immuunfunctie en een goed gezichtsvermogen.

Hoewel boterkoffie ook minieme hoeveelheden calcium, vitamine K en E, en verschillende van de B-vitaminen bevat, is het geen goede bron van deze voedingsstoffen.

Mythes versus feiten

Veel mensen zweren bij boterkoffie en beweren dat het blijvende energie geeft, mentale helderheid bevordert en vetverlies ondersteunt door honger te onderdrukken.

Hoewel er geen bewijs is dat boterkoffie je kan helpen sneller een staat van ketose te bereiken, kan het extra brandstof leveren in de vorm van ketonen voor mensen in ketose. Toch kan het niet zo zijn dat het je bloedketonengehalte meer verhoogt dan wanneer je alleen MCT-olie eet.

Hoewel geen studies de potentiële gezondheidsvoordelen of risico’s van de drank rechtstreeks hebben onderzocht, is het mogelijk om veronderstellingen te maken op basis van het huidige onderzoek.

Scroll naar boven