Zonder schuimkraag geen bier en zonder bier geen schuimkraag. Toch vinden veel mensen het aardig lastig om de perfecte schuimkraag te krijgen. Met deze tips zal je áltijd de perfecte schuimkraag krijgen, echt waar.
De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem deelt haar beste tips & tricks.
-
Let op het glas
Sofie legt uit: ‘’Begin met een droog en schoon glas. Als je bierglazen correct afgewassen zijn, is het meestal niet nodig om ze nog eens te spoelen. Vaak zullen (on)zichtbare achtergebleven vetvlekken of andere resten verhinderen dat er een mooi schuimkraag gevormd wordt.’’
Heb je weleens kleine bellen aan de binnenkant van je glas? Dat betekent dat je glas onvoldoende schoon is. Door oneffenheden ontstaan extra koolzuurbelletjes.
-
Was je glas
Belangrijk: Doe nóóit je bierglazen in de vaatwasmachine! Vaatwastabletten zijn schuimkillers. Daarnaast zijn vaatwasmiddelen agressief voor glazen. Bierglazen kun je het beste wassen met de hand. Tip: Gebruik glasreinigingsmiddelen of soda voor het beste resultaat.
-
Let op je houding
‘’Houd je glas schuin en schenk het bier in tegen de wand van het glas op een hoek van 45 graden. Breng daarna je glas langzaam weer recht. Probeer niet alles erin te ‘klokken’, zodat de eventuele gist in de fles niet in beweging komt en de schuimkraag mooi opgebouwd wordt.’’ aldus Sophie.
-
Let op de schuimkraag
Geen schuim en grote bellen is een no go. Dat kan aan je glas of schenktechniek liggen. Sophie zegt hierover: ‘’Een schuimkraag vertelt je ook iets over de kwaliteit van het bier. Zie je een volle witte schuimkraag die voldoende lang blijft staan? Dan is dit een goed teken.’’