We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je hond besluit om een royale drol te legen in het midden van het pad en je bent overgelaten om rond te klauteren voor het geringste teken van een poepzak. Oh. Verdorie.
We kennen het allemaal, je vergat het zakje in de auto of thuis. De wind blies het laatste zakje uit je hand. Nu heb je niets anders dan je verdriet en geen wilskracht om een manier te vinden om de poep op te ruimen. Zo was ik vroeger, maar toen realiseerde ik me dat hondenpoep veel meer schade toebrengt aan onze paden en wilde dieren dan we denken.
Hondenpoep is, in vergelijking met het meeste afval, niet het ergste om langs de kant van de weg achter te laten. Maar het laat wel een impact achter op de wereld om je heen, en niet alleen op je waardigheid, wat vaak gebeurt als je zonder poepzakje loopt.
Natuur en hondenpoep: Een verhaal dat nooit eindigt
Het is een rare dag als ik niet ergens een hoopje hondenpoep zie liggen. Zoveel mensen nemen poepzakjes mee voor dit soort ongelukjes.
Niet alleen laat je afval achter (de plastic zakjes zijn slecht voor het milieu), je laat ook een poepbom achter. Ja je leest het goed – een poepbom.
Het achterlaten van uitwerpselen van welke soort dan ook die niet van een inheemse diersoort zijn kan echt de koers uitzetten voor veel situaties.
Een vogel ziet mooie gekleurde zak gevuld met wat wordt verondersteld traktaties te zijn. Vogel eet plastic. Vogel sterft. Best erg toch?
Je bent je hondenpoepzakje vergeten. Nu moet je de poep buiten laten liggen. Er waait een wind en die gooit de poep in de dichtstbijzijnde waterbron. Nu heb je poepwater.
Dit zijn slechts twee dingen die kunnen gebeuren. Hondenpoep is niet alleen een bedreiging voor inheemse diersoorten, maar ook voor andere honden en mensen. Hondenpoep kan honderdduizenden bacteriën bevatten. Of het nu wordt opgegeten door een ander huisdier of wordt gedronken via gefilterd water, parasieten en bacteriën kunnen zowel je huisdieren als andere mensen besmetten.
Gaat hondenpoep eigenlijk wel weg in de natuur?
Volgens LiveScience beweert bijna 40% van de hondenbezitters dat ze de poep van hun huisdier niet oprapen om verschillende redenen (lui, geen zin, kleine hond = kleine uitwerpselen, etc.), maar de belangrijkste reden is dat ze denken dat de poep echt wel weggaat!
Hoewel poep na lange tijd vanzelf afbreekt, betekent dat niet dat de bacteriën en parasieten verdwijnen. Het maakt niet uit in welk stadium de hondenpoep zich bevindt, als andere dieren of mensen er deeltjes van binnenkrijgen, lopen zij nog steeds het risico op ziekten en aandoeningen.