Witlos met ham en kaas is een oer-Hollands recept dat al jarenlang door veel gezinnen in Nederland wordt gemaakt. Het is natuurlijk zo populair omdat er lekker veel kaas en ham op zit wat de bitterheid van de witlof balanceert.
Wij hebben echter een nieuw recept gevonden wat witlof met ham en kaas net iets anders maakt – in een nieuw jasje. De basis ingrediënten zijn vrijwel hetzelfde maar de manier waarop het wordt gemaakt zorgt ervoor dat het net iets anders smaakt.
Hieronder een handig filmpje waar alles goed staat uitgelegd. Ging het te snel? Onder het filmpje hebben we ook de stappen + ingrediënten uitgeschreven.
Recept witlof met ham en kaas
Hieronder gaan we je precies uitleggen hoe je het maakt met een makkelijk filmpje.
Ingrediënten voor 5 personen
Dit is wat je nodig hebt:
– 5 grote stengels witlof
– 10 plakjes ham
– 1000 gr kruimige aardappelen
– 50 gr boter
– Scheutje melk
– Peper en zout
– Zakje kaas
– Bieslook
optioneel:
– Paneermeel
– Worcestershiresaus
Zo maak je het
Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze. Voeg de boter, peper, zout (worcestershiresaus optioneel) en een scheutje melk toe en pureer tot een gladde puree. Hak de bieslook fijn en schep dit door de aardappelpuree. Verdeel de puree over een ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de witlof en snijd eventueel de harde bittere kern eruit. Kook de witlof 5 minuten. Giet af en laat goed uitlekken. Wikkel elke witlofhelft in een plakje ham. Leg de ham op de puree. Bestrooi de ovenschotel royaal met kaas. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven. Gebruik eventueel de grill voor de laatste paar minuten voor een lekker knapperig kaaskorstje.
We hopen dat je dit recept leuk (en lekker) vindt! Vergeet niet om dit de delen.