Wist je dat een parasiet, die een gezondheidsrisico voor je hond kan vormen, in je tuin op de loer kan liggen? Het is echt waar! Gewone slakken die je in je voor- of achtertuin vindt, kunnen een parasiet bij zich dragen die longworm heet. Als je hond besmet raakt – vaak na het eten van een slak of naaktslak – kan de parasiet een bedreiging vormen voor zijn gezondheid.
Zorg ervoor dat je weet hoe je de waarschuwingssignalen van longworm kunt herkennen zodat je jouw hond kunt beschermen.
Waarom eet mijn hond slakken?
Honden krijgen ze vaak per ongeluk binnen. Tijdens het spelen in je achtertuin of in de vrije natuur kauwen honden soms op een speeltje waar een slak of slak op zit of drinken ze uit een plas water waar de beestjes in zitten.
Slakken produceren een vies smakende stof als afweermechanisme maar zelfs dit is niet altijd voldoende om honden ervan te weerhouden ze toch op te eten.
Kunnen slakken schadelijk zijn voor mijn hond?
Slakken kunnen longwormparasieten bij zich dragen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken als ze aan je hond worden doorgegeven, zoals ademhalingsproblemen, hoesten, snel moe worden, slechte bloedstolling en overmatig bloeden, gewichtsverlies en zelfs de dood bij puppy’s of honden met verminderde immuunsymptomen.
Kan het slijm dat slakken en naaktslakken produceren ook schadelijk zijn voor mijn hond?
Onderzoek heeft uitgewezen dat de larven van sommige longwormen kunnen vrijkomen in het slijm dat slakken produceren. Dit betekent dat je huisdier niet een hele slak hoeft te eten om het risico op longworm op te lopen. Je hond kan al besmet raken door het slijm op te eten.
Wat is longworm?
Longworm is een parasitaire worm die kan worden overgedragen door honden, vossen, andere wilde hondachtigen en zelfs beren. Momenteel is de meest voorkomende vorm van de parasiet de Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum).
Hoe raken honden besmet met longworm?
Longwormlarven worden overgebracht door besmette slakken. Ze kunnen op honden worden overgedragen als ze deze veelvoorkomende tuinbezoekers opzettelijk of per ongeluk opeten terwijl ze in het kreupelhout rommelen, uit plassen drinken of spelen met speelgoed waar kleine slakjes aan vastzitten.
Hoe herken je de symptomen van longworm bij je hond?
De symptomen van longworm kunnen gemakkelijk verward worden met andere ziekten, dus het is belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je dierenarts als je huisdier een van de volgende symptomen vertoont:
– Een aanhoudende hoest, dat is het meest voorkomende teken
– Ademhalingsproblemen, zoals neusuitvloeiing, bronchitis of ademhalingsmoeilijkheden
– Veranderingen in gedrag, zoals depressie of lethargie
– Algemene ziekte, zoals gewichtsverlies, slechte eetlust of onverdraagzaamheid voor lichaamsbeweging
– Honden kunnen slechts één van deze symptomen vertonen of een combinatie ervan.
Er zijn opties voor zowel preventie als behandeling van longwormen. Neem contact op met je dierenarts als uw hond tekenen van infectie vertoont of als je meer wilt weten over preventie.