Een hielspoor is een kalkafzetting die een benig uitsteeksel aan de onderkant van het hielbeen veroorzaakt. Op een röntgenfoto kan een hielspoor tot een halve centimeter naar voren uitsteken. Zonder zichtbaar bewijs op de röntgenfoto wordt de aandoening ook wel het “hielspoor syndroom” genoemd.
Hoewel hielspoor vaak pijnloos is kan het wel hielpijn veroorzaken. Ze worden vaak in verband gebracht met fasciitis plantaris, een pijnlijke ontsteking van de vezelachtige band van bindweefsel (fascia plantaris) die langs de onderkant van de voet loopt en het hielbeen met de bal van de voet verbindt.
Behandelingen voor hielspoor en aanverwante aandoeningen zijn onder meer lichaamsbeweging, op maat gemaakte steunzolen, ontstekingsremmende medicijnen en cortisone-injecties. Als conservatieve behandelingen falen kan een operatie noodzakelijk zijn.
Oorzaken van hielspoor
Hielspoor ontstaat wanneer kalkafzettingen zich ophopen aan de onderzijde van het hielbeen, een proces dat zich meestal over een periode van vele maanden voltrekt. Hielspoor wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de voetspieren en gewrichtsbanden, uitrekking van de plantaire fascia, en herhaald scheuren van het membraan dat het hielbeen bedekt. Hielspoor komt vooral voor bij sporters die veel rennen en springen maar ook steeds vaker bij mensen die aan het wandelen zijn.
Risicofactoren voor hielspoor zijn onder meer:
– Loopafwijkingen, waardoor het hielbeen, de ligamenten en de zenuwen bij de hiel overmatig worden belast
– Rennen of joggen, vooral op harde ondergrond
– Slecht passende of slecht gedragen schoenen, met name schoenen die de voetholte niet voldoende ondersteunen
– Overgewicht en zwaarlijvigheid
Ga verder naar de volgende pagina om te zien wat de symptomen en oorzaken zijn.