De grootste menselijke drol die er bestaat kan je verbazen, schokken of afstoten.
Hij is zo berucht en vereerd dat hij in een museum is ondergebracht en zelfs even waardevol is genoemd als de juwelen van de Britse monarchie.
De Lloyds Bank coproliet is een menselijke drol die dateert uit de 9e eeuw en studies hebben gesuggereerd dat hij toebehoorde aan een Vikingman.
De historische drol die in de wetenschappelijke wereld een grote paleofaeces of coproliet wordt genoemd, of een uitgedroogd exemplaar van menselijk mest, werd in 1972 in het Verenigd Koninkrijk ontdekt.
Archeologen van de York Archaeological Trust waren bezig met opgravingen in een gebied dat later het Yorkse filiaal van een Lloyds Bank zou worden. Daar stuitten zij op deze ongelooflijke vondst.
Hoe zij erin slaagden het te onderscheiden van normale stenen en andere voorwerpen die in de modder werden gevonden weten we niet maar het specimen werd overhandigd aan ambtenaren die een aantal tests uitvoerden waarbij zij enkele zeer interessante bevindingen deden.
Grootste drol ter wereld
Ten eerste, het belangrijke spul.
Het meet 20 cm lang en 5 cm breed wat absoluut schandalig is als je bedenkt dat het zó uit iemands achterste is gekomen.
Hoewel er genoeg mensen zullen zijn die beweren dat ze iets veel groters hebben uitgestoten na een avondje flink drinken of na het voltooien van een voedseluitdaging, is deze officieel erkend.
Dus de volgende keer dat je er een uitduwt die langer en breder is, bel de autoriteiten.
Het volgende dat onderzoekers ontdekten was wat de man at. Zij konden ontdekken dat de poep afkomstig was van een dieet van voornamelijk vlees en brood en de buitenkant werd beschreven als ‘vochtig en veenachtig’. Dat is een mentaal beeld dat we nog nooit gehoord hebben.
Maar het lijkt erop dat de man die deze historische en recordbrekende drol heeft gedraaid, niet bepaald in topvorm was. Er werden ‘enkele honderden parasitaire eitjes’ in de poep gevonden, wat onderzoekers deed vermoeden dat de 9e-eeuwse man vol zat met darmwormen.
Gill Snape, een student conservator die stage loopt bij de York Arcaeological Trust, zei: “Degene die het doorgaf had waarschijnlijk een paar dagen niet gepresteerd zullen we maar zeggen. Deze man had erg jeukende darmen.”
Ze denken dat het een Viking was want York was in de jaren 800 formeel een Vikingnederzetting en heette toen Jórvík.
Bijna twee decennia na de ontdekking is hij officieel getaxeerd voor verzekeringsdoeleinden en je zult geschokt zijn.
In 1991 legde Dr. Andrew Jones, medewerker van de York Archaeological Trust en paleoscatoloog (ja, dat is een echt beroep), deze ongelooflijke verklaring af: “Dit is het meest opwindende stuk uitwerpselen dat ik ooit heb gezien. Op zijn eigen manier is het net zo onvervangbaar als de kroonjuwelen.”
De drol is nu ondergebracht in York’s Archaeological Resource Centre en kreeg in 2003 een verwoestend incident te verduren toen een schoolreisje erheen ging. Een leraar stootte per ongeluk tegen de display en de drol viel naar beneden en brak in drie stukken.
Ambtenaren hebben het sindsdien in zijn oude glorie hersteld en je kunt het nu weer intact zien.