Afghaanse vrouw is beschoten en haar ogen zijn uitgehold omdat ze een baan kreeg

Het laatste wat de 33-jarige Khatera zag, waren de drie mannen op een motor die haar aanvielen vlak nadat ze haar baan had verlaten op een politiebureau in de centrale provincie Ghazni in Afghanistan, waarbij ze op haar schoten en haar met een mes in de ogen staken.

Toen ze wakker werd in het ziekenhuis, was alles donker.

Ik vroeg de dokters waarom ik niets kon zien. Ze vertelden me dat mijn ogen nog steeds verbonden zijn door de wonden. Maar op dat moment wist ik dat mijn ogen van mij waren afgenomen’, zei ze.

Zij en de lokale autoriteiten geven de schuld van de aanval aan de militanten van de Taliban – die hun betrokkenheid ontkennen – en zeggen dat de aanvallers handelden op een tip van haar vader die zich heftig verzette tegen haar werk buitenshuis.

Voor Khatera veroorzaakte de aanval niet alleen het verlies van haar gezichtsvermogen maar ook het verlies van een droom waar ze voor gestreden had – om een onafhankelijke carrière te hebben. Ze is een paar maanden geleden bij de politie van Ghazni als een officier in de criminele sector gaan werken.

‘Ik wou dat ik minstens een jaar bij de politie had gezeten. Als mij dit daarna was overkomen zou het minder pijnlijk zijn geweest. Het gebeurde te snel… Ik ben maar drie maanden gaan werken en mijn droom gaan leven’, vertelde ze aan het persbureau Reuters.

De aanval op Khatera, die maar één naam gebruikt wijst op een groeiende trend van een intens en vaak gewelddadig verzet tegen vrouwen die banen aannemen, vooral in openbare functies zeggen mensenrechtenactivisten. In het geval van Khatera zou een politieagent ook de Taliban boos kunnen hebben gemaakt.

De rechtenactivisten geloven dat een mengeling van de conservatieve sociale normen van Afghanistan en een aangeslagen Taliban invloed krijgt terwijl de Verenigde Staten hun troepen uit het land terugtrekken de escalatie aanjaagt.

De Taliban onderhandelen momenteel in Doha, Qatar, met de Afghaanse regering om een vredesakkoord te sluiten waarbij velen verwachten dat ze formeel terug aan de macht komen maar de vooruitgang is traag en er is een toename van de gevechten en aanvallen op ambtenaren en prominente vrouwen in het land.

Ga verder naar de volgende pagina voor het vervolg van het droevige verhaal van Khatera en kom erachter hoe het nu met haar gaat en wat haar volgende stappen zijn.

Scroll naar boven