Nederland accepteert 100 vluchtelingen die de verwoestende brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos hebben meegemaakt. Onder hen zitten 50 niet-begeleide kinderen uit onveilige landen. Wat voor een gebaar geeft Nederland hier eigenlijk mee?
1. 100 vluchtelingen worden door Nederland toegelaten. Is dat veel?
Marlou Schrover, hoogleraar immigratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden zegt: “Dat is niet substantieel”, “Het getal 100 is heel weinig”, zegt ook Marjoleine Zieck, hoogleraar International Refugee Law aan de Universiteit van Amsterdam.
Beiden wijzen erop dat er 13.000 vluchtelingen in het kamp Moria zijn. Schrofer zei dat het “een druppel op de gloeiende plaat” is om er 100 te ontvangen.
Zieck vindt dat er rekening moet worden gehouden met de situatie van Moria. “De situatie is door de brand schrijnender geworden. Dan is het getal 100 heel weinig. Je moet er meer je schouders onder zetten.”
100 immigranten uit Moriah gaan uit van het zogenaamde UNHCR-quotum. Nederland heeft een akkoord bereikt met de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties en binnen vier jaar nemen we 2.000 vluchtelingen op. Gemiddeld 500 per jaar. Volgend jaar blijven er nog maar 400 plaatsen over voor andere vluchtelingen.
2. Wat doet Nederland in vergelijking met andere landen?
Volgens experts loopt Nederland niet voorop in het actief opvangen van vluchtelingen. Professor Marlou Schrover zei: “Duitsland is de leider, maar landen als Portugal hebben honderden kinderen geaccepteerd.” “Als je de inspanningen van Nederland vergelijkt met Polen en Hongarije, doen we het wel weer goed.”
Hieronder zie je het aantal goedgekeurde asielaanvragen per 100.000 inwoners in Europese landen. In deze lijst staat Nederland in het midden, 17e van de 32 landen. Vorig jaar keurde Nederland 4.845 asielaanvragen goed.
Ga verder naar de volgende pagina om te zien wie dit 100 vluchtelingen zijn die Nederland zal opnemen.